Franciaország

Franciaország Európa egyik legnagyobb kiterjedésű országa. Kontinentális területein minden megtalálható, ami az utazni vágyókat érdekelheti. Az ország Dél-Keleti részén található Alpok nyugati nyúlványai kitűnő természeti adottságaival sok-sok kitűnő síterepnek adnak otthont. Itt található Európa legmagasabb pontja is a Mont Blanc (4808 m).

A francia Alpok két nagy Európai Uniós régióra oszlik. A francia Alpok északi részén található a Rhône Alpes régió (Isère,...

Franciaország Európa egyik legnagyobb kiterjedésű országa. Kontinentális területein minden megtalálható, ami az utazni vágyókat érdekelheti. Az ország Dél-Keleti részén található Alpok nyugati nyúlványai kitűnő természeti adottságaival sok-sok kitűnő síterepnek adnak otthont. Itt található Európa legmagasabb pontja is a Mont Blanc (4808 m).

A francia Alpok két nagy Európai Uniós régióra oszlik. A francia Alpok északi részén található a Rhône Alpes régió (Isère, Savoie) a déli részen pedig a Provence-Alpes-Côte d'Azur  régió (Hautes-Alpes, Alpes de Haute Provence) található, amelyek több kiesbb történelni régiót foglalnak magukban. Az északi részen, található több híres és jól ismert klasszikus, nagyon jó pályákkal rendelkező és talán kicsit drágább síterep, mint Chamonix, Val d'Isère, Alpe d'Huez, míg a déli részen talán kicsit olcsóbb, de a pályák minőségét tekintve nem rosszabb minőségű, talán kevésbé ismert síterepek sorakoznak, mint Risoul, Isola 2000, Orcières 1850.

A francia síterepek előnye, hogy nagy méretű, jól karbantartott pályákon síelhet az ide látogató. A pályarendszerek legtöbbje kimondottan a téli sportok szerelmeseinek van kialakítva. A karbantartott és mindenféle tudásszintű sielőnek megfeleő nehézségű pályákon kívül szinte mindenhol van lehetőség szűzhavas síelésre is. Vannak pályák, amelyeket csak kimondottan a profi síelőknek ajánlunk (La Grave). Franciaországban található a világ leghosszabb egybefüggő (!) több, mint 600 km-et magába foglaló síterepe (Trois Vallées). Ennek, és a legtöbb síterepnek a jellegzetessége, hogy szinte minden fevonó és pálya úgy van kialakítva, hogy kezdők és profik is használhassák. Minden síterepen akkreditált, több nyelvet beszélő síoktatók várják a tanulni vágyókat. Franciaországban lehet arányaiban a legolcsóbban bérlethez jutni az Alpok országai között és a legtöbb pályát besíelni egyszerre.

Érdemes tudni a francia síterepekről, hogy mivel nagy részük kimondottan a magashelgyi sportok és a sí egyre népszerűvé válásával jött létre, így legtöbbjük nagy magasságban helyezkedik el, így a síszezonok alatt nagyon hóbiztosak. Franciaországban van Európa legmagasabban fekvő síterepe, Val Thorens, amely 2300 m-en helyezkedik el és a Trois Vallées síterephez tartozik. Jellemző ugyanakkor a nagy szintkülönbség is, általában 1000 méter de nem ritka a 2000 m-es szintkülönbséget is meghaladó pályarendszer sem.

A 2000 körül elkezdett szállásfejlesztési program keretében pedig rengeteg új építésű és magasabb szinvonalú apartman épült a hegyekben. A szállásokra jellemző, hogy a legtöbb hotel és apartmanház a pályák, illetve a felvonók közelében van, így az ott töltött idő alatt a minimálisra lehet csökkenteni az autózásra fordított időt.

Aki pedig a síelés után, vagy mellett valami másra vágyik, az Après ski lehetőségek nagy választékából választhat: lovas szánozás, motoros szánozás, jégfalmászás, kutyaszánozás, korcsolyázás, extrém sportok, gyalogos túrák, wellness, disco, bowling, számos kulturális program.

Ország régiói

Savoie

Savoie (szávoá) a Rhônes-Alpes (rónálp) régió egyik megyéje amely a francia...

Szállások
már 4 €-tól
Isère

Isère (izer) régió síterepei az Ecrins masszívum, Lautaret hágó és Grenoble...

Szállások
már 6 €-tól

Szólj hozzá, értékeld!