Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találja. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom
Keresés

Úti cél / szálláshely neve:


Felnőtt

Gyermek

További keresési opciók

Csatlakozz hozzánk!
Hírlevél
EUB utasbiztosítás

Élvezetek a francia Alpokban...

A francia Alpokban található síterepek népszerűsége folyamatosan nő a magyar síelők körében is. Ez teljességgel érthető, hiszen az Alpokban minden adott egy tökéletes téli vakáció eltöltéséhez; hó van bőségesen és gyönyörű tájakon, különféle nehézségű pályákon síelhetünk vagy snowboardozhatunk. A síelés után pedig kellemes hüttékben, bárokban és éttermekben pihenhetjük ki magunkat.

 

 

Az Alpokban járva mindenképp érdemes megismerkednünk a régió gasztronómia különlegességeivel, kihagyhatatlan íz-élményekben lesz részünk. Ki ne ismerné például a sajt fondüt, amely az itthoni éttermekben és családi otthonokban is egyre kedveltebb fogás. A francia Alpok egyik leghíresebb gasztronómiai csodája az itt készülő sajtok hatalmas választéka. Az Alpok jellegzetes sajtjai a hegyi sajtok, mint a Beaufort, az Abondance, a Tomme és a Reblochon.

 

 

Ezek kiváló fondü alapanyagok; a fondü a régió egyik közkedvelt eledele különösen télen. Ez nem is csoda, hiszen az olvasztott sajtból, speciális edényben készült fondü tökéletes vacsora a hideg időben, főleg ha friss és ropogós baguettet is eszünk mellé. Mellé italként fehér vagy rozé bor fogyasztása javasolt, a híres francia borok közül biztosan találunk ínyünkre valót. A raklett, a grillezett sajt is a régió egyik jellegzetes étke.

 


A tourtons egy töltött tészta féle, az ökölnyi nagyságú négyszögletű aprósütemény féle többfajta töltelékkel is készül, létezik sós és édes változatban is, almapürével, körtebefőttel, sajttal, hússal vagy szalonnával ízesített fajtái a legismertebbek. Elsősorban előételként és desszertként fogyasztják a helyiek, de tökéletes csemege reggelire is.

 

 

A Szamárfül (Oreilles d’Ânes) névre hallgató mókás nevű specialitás egy hajtogatott palacsinta-féleség, spenóttal ízesítve. Az Alpokban készült különféle felvágottak és kolbászok is messze földön híresek. Az itt termő fűszer-és gyógynövényeknek köszönhetően ezek a hústermékek igazán különleges és pikáns ízt kapnak, ezért mindenképp érdemes megízlelni őket.

 

 

Ráadásul az Alpok Franciaország első számú méhészeti termelő helye is, a hegyoldalakon nyíló virágokból készült hegyi mézfajták nem csak Franciaországban, hanem külföldön is igen keresettek. Emellett igazi különlegesség a levendula méz és a fenyőméz. Ha az Alpokban telelünk, feltétlenül ízleljük meg az itteni mézfajtákat, amelyekből egy-két csuprot szuvenírként vagy ajándékként akár haza is hozhatunk magunkkal.

 


Az Alpok nem csak ínycsiklandó étkeiről, hanem finom italairól is híres. Az eredetileg szerzetesek által készített Chartreuse a régió egyik leghíresebb itala. A Chartreuse egy tölgyfa hordóban érlelt likőrfajta, amely százharminc féle gyógynövény hozzáadásával készül, ezzel az egész világon egyedülálló.

 


Ha a francia Alpokban síelünk, akkor egészen biztos nagyon kellemes gasztronómiai élményeket is szerzünk a sportolás mellett.

Sionline.hu (Michelberger Anna)

KAPCSOLÓDÓ SZÁLLÁSOK: